lördag 27 september 2008

FAQ

Haha FAQ..."frequently" får en helt ny innebörd när man har en lite nano-blogg ;)

Vad var du tvungen att göra för att få gå en kurs på Harvard?
Jag sökte deras sommarkurser och då det är helt omöjligt för dem att kolla alla sökandens meriter så gör de inte det. Utan det är bara att registrera sig i tid, ta TOEFL och betala. Mer info här. Annars finns det många universitet i USA som erbjuder sommarkurser det kan vara värt att shoppa runt lite.

Din praktikplats; Var det ren tur, kontakter eller rekommendationer/betyg som gav dig den? 
Så här är det jag är amerikansk medborgare och detta öppnar så klart många dörrar, dessutom har jag familj och kontakter där och detta öppnar desto fler. Men i USA är det inte som här, det viktigaste är att våga fråga och visa att man klara något. Det kan vara smart att göra en sommarkurs eller så för att få en fot i dörren och sen är det bara att trycka på. Försöka nätverka när man är där, mejla runt och fråga. Ge inte upp!  

p.s. gäller detsamma om att skaffa plats på ett labb, våga fråga och ett nej betyder bara att du inte har hunnit fråga rätt person. 

Om man sedan läser till läkare i Sverige och sen vill flytta och jobba i USA så är det väl en megastort plus att man har läst kurser/jobbat där innan?
Absolut är det så, detta blir så klart viktigare om man inte är Amerikan själv. Man kommer behöva kontakter och referenser för att kunna skaffa bra praktik, för att inte tala om hur viktigt det blir sen när man vill ha sin residency
USMLEs är en fortsättning på en lång karriär av standardiserade prov som man tar som student i USA. Man tar olika standardiserade prov under gymnasietiden och före, som exempel för mig var det WASL etc. Sen tar man sina SATs för att komma in på högskolan, MCATs för att komma in på Medical School och sen USMLEs för att senare ta sina specialist "Boards"
Det jag försöker säga eller som ni kanske förstår så har man en vana av standardiserade prov i USA och den vanan ger en edge. Alltså kan alla kurser eller olika typer av kontakt med det amerikanska systemet så klart göra att man känner sig mer bekväm när man själv ska ta sina boards. 
Dessutom är det väl lite förhastat att flytta till ett land och starta hela sin karriär där utan att verkligen ha en inblick. Det blir en chans för er att shoppa runt lika mycket, få en idé över vart ni vill hamna. 

Blev lite nyfiken när jag läste att du jobbade på apoteket... Vad innebär ditt jobb och hur fick du de?
Jag sitter i kassan och svarar på lite frågor om egenvården. Det finns strikta policyn så man kan inte svara på frågor om vad som helst. Men det finns inget bättre sätt att lära sig om egenvården! 

Inga kommentarer: