lördag 14 mars 2009

Avsnitt 3

Nu är vi inne på avsnitt 3 av Den Friska Människan 1. Det går verkligen undan på KI! Vi har precis haft vår första dugga. Den var skriftlig och bestod av 20 flervalsfrågor och 3 längre frågor. Jag tycker den var rättvis, om man går på föreläsningarna och ser till att hänga med så gick det nog bra.
Vi använder Alberts The Cell som "obligatorisk" kurslitteratur men vi är många som har skippat den och istället har satsat på den Svenska boken Cellbiologi av Gullberg/Erlandsson. Det går att hitta Alberts rätt billigt på nätet och då kan det vara värt att köpa den. Visserligen har jag knappt öppnat min, men det skulle svida mer om jag inte hade köpt den för 150 kr på Blocket. Min tanke har varit lite att det är mer värt att köpa en Svensk bok som är lättare att ta till sig och som går att sträckläsa än att behöva hoppa runt i The Cell. Man får höra att den inte riktigt är i nivå med kursen men så länge man använder sig av föreläsningsanteckningarna också så blir det inget problem alls!
Jag har fått lite frågor om att läsa inför att börja på läkarprogrammet och då tycker jag nog att det enda som är riktigt värt är att se till att repetera kemi A och B och att repetera cellbiologin från gymnasiet. Att börja läsa det man kommer läsa på programmet hjälper inte så mycket för det går så fort sen när allt väl drar igång. Det är bättre att ha starka förkunskaper tror jag. Men visst om man läser en kurs i molekylärbiologi, fysiologi eller valfritt så har man självklart användning av det.
Det har inte bara varit plugg på KI utan vi har haft Introgasque (en fest som de som går termin 2 håller för oss på termin 1). Det va jättekul och man släpper loss lite mer än på Amphioxen. Dessutom brukar det komma väldigt många utomstående så det blir en rolig blandning av folk. Dessutom så bjöd våra faddrar oss på middag och utgång med våra respektive kollogårdar. Det va verkligen roligt och jag känner att man borde ha mer sånt! Tyvärr är väl inte KI riktigt känt för sitt studentliv. Men vi nya T1:or jobbar på det!

4 kommentarer:

FiaLisa sa...

Jag köpte fel böcker i början. Nu lånar jag dem på biblioteket istället. När jag märker att jag inte klarar mig utan en bok är det dax att köpa den, och då har jag hunnit testa också.

Karin sa...

"cellbiologi" är jättebra tycker jag, men räcker verkligen inte för våran cellkurs(umeå) vi har också "the cell" och en som heter medical biochemistry. vi håller just nu på med dna, rna och proteinsyntesen.

Ethan sa...

We have used Alberts a lot for the undergrad mol bio courses. I think it has made for some great supplemental material. :)

If only we used Swedish textbooks...I would be SOOO ahead of the game here ;)

Anonym sa...

Min stackars tandis-klass läser "Cellbiologi", den är ju skit. :p Många felaktigheter i den. Tydligen för att svensk bok = liten marknad = inga resurser till korrekturläsning...