söndag 7 mars 2010

DFM3

DFM3 är första kursen på T3 och vi har 3v kvar av nervsystemet innan vi är klara att börja med Den Sjuka Människan (DSM1). Tycker att den här terminen har varit lite av ett ihop-plock. Känner inte alls att jag är säker på vad vi ska kunna men som KI's kursadministration säger själva:
Lärandemålen är medvetet formulerade på en ganska allmän nivå, utan angivande av
så mycket detaljer. Detta i enlighet med den nya läkarutbildningens inriktning att
aktivera studenten till att själv söka och identifiera det viktiga i kunskapsstoffet.
Något de inte verkar förstå är att detta gör att folk istället ger upp och läser duggasammanfattningar. Man kan tycka att det blir lite av en backfire då. Jag har sett att på den gamla kursen (från läkarprogrammet innan HT07) så finns det klara läshänvisningar och lärandemål något jag inte förstår varför vi inte ska ha?
Jag inser vad de försöker uppnå men om de skulle fråga runt skulle man se att en klar majoritet läser duggasammanfattningar för att få hum om vad vi ska kunna. Jag tycker igentligen att detta är jättesynd för jag är inte helt såld på idén att några äldrekursare ska bära hela ansvaret att utbilda KIs nästa läkarkull.

Annars är det en mycket spännande tid i utbildningen, vi har precis valt sjukhusplacering och nu börjar många i klassen att beställa sina stetoskop, andra söker plats på labb till sommaren och annat spännande!

2 kommentarer:

Magnus sa...

Samma sak i Lund, tydligen har det att göra med Bolognaprocessen. Dock har man varit vänliga nog att tillhandahålla "Riktlinjer som komplement till kursmål" som hjälper en del.

Och eftersom vi kör PBL har vi också stor hjälp av tutorerna som ser till att vi ligger någotsånär rätt under veckorna.

Eric sa...

Det var lite crazy att skriva "Känna till" delen av parasitsjukdomar då man insåg att ingen människa, troligen, kommer läsa något utöver det man skrivit (om ens det man skrivit) på duggasammanfattningarna. Då gäller det att lägga det hela på en OK nivå om man ska utbilda en kommande generations läkarstudenter :P