söndag 19 oktober 2008

FAQ II

Haha FAQ..."frequently" får en helt ny innebörd när man har en lite nano-blogg ;)

Vad var du tvungen att göra för att få gå en kurs på Harvard?
Jag sökte deras sommarkurser och då det är helt omöjligt för dem att kolla alla sökandens meriter så gör de inte det. Utan det är bara att registrera sig i tid, ta TOEFL och betala. Mer info här. Annars finns det många universitet i USA som erbjuder sommarkurser det kan vara värt att shoppa runt lite.

Din praktikplats; Var det ren tur, kontakter eller rekommendationer/betyg som gav dig den?
Så här är det jag är amerikansk medborgare och detta öppnar så klart många dörrar, dessutom har jag familj och kontakter där och detta öppnar desto fler. Men i USA är det inte som här, det viktigaste är att våga fråga och visa att man klara något. Det kan vara smart att göra en sommarkurs eller så för att få en fot i dörren och sen är det bara att trycka på. Försöka nätverka när man är där, mejla runt och fråga. Ge inte upp!

p.s. gäller detsamma om att skaffa plats på ett labb, våga fråga och ett nej betyder bara att du inte har hunnit fråga rätt person.

Om man sedan läser till läkare i Sverige och sen vill flytta och jobba i USA så är det väl en megastort plus att man har läst kurser/jobbat där innan?
Absolut är det så, detta blir så klart viktigare om man inte är Amerikan själv. Man kommer behöva kontakter och referenser för att kunna skaffa bra praktik, för att inte tala om hur viktigt det blir sen när man vill ha sin residency.
USMLEs är en fortsättning på en lång karriär av standardiserade prov som man tar som student i USA. Man tar olika standardiserade prov under gymnasietiden och före, som exempel för mig var det WASL etc. Sen tar man sina SATs för att komma in på högskolan, MCATs för att komma in på Medical School och sen USMLEs för att senare ta sina specialist "Boards"
Det jag försöker säga eller som ni kanske förstår så har man en vana av standardiserade prov i USA och den vanan ger en edge. Alltså kan alla kurser eller olika typer av kontakt med det amerikanska systemet så klart göra att man känner sig mer bekväm när man själv ska ta sina boards.
Dessutom är det väl lite förhastat att flytta till ett land och starta hela sin karriär där utan att verkligen ha en inblick. Det blir en chans för er att shoppa runt lika mycket, få en idé över vart ni vill hamna.

Hur användbar är egentligen en sommarkurs för att knyta kontakter med amerikanska läkare inför framtida praktik/residency?

Jag har funnit att det mesta går om man bara mejlar och frågar. Skickar runt en massa brev och frågar om att få göra någon typ av observership under en kort period. Förklara att du pluggar här och vill veta vad det kommer innebära att jobba där. Det finns [u]många[/u] sjukhus i boston och de är typ alla undervisningssjukhus utan så jätte mycket att göra i student väg under sommaren. Du är väl intresserad av radiologi eller hur? De har varit bland de trevligaste och mest tillmötesgående personer jag har träffat på sjukhuset, skicka mejl direkt till dem och fråga.
Du kan fråga din kurs lärare om ett rekommendationsbrev, vilket de är vana att ge och detta kommer självklart att vara användbart i framtiden! Sen när du söker praktik kan du visa att du har varit i USA och pluggat och vet vad det innebär. Alla trivs kanske inte men du kan visa att du har ett bakgrund och har kommit i kontakt med usa tidigare etc.

Blev lite nyfiken när jag läste att du jobbade på apoteket... Vad innebär ditt jobb och hur fick du de?
Jag sitter i kassan och svarar på lite frågor om egenvården. Det finns strikta policyn så man kan inte svara på frågor om vad som helst. Men det finns inget bättre sätt att lära sig om egenvården!

Brukar Harvard ha sommarkurser som räcker halva sommaren eller finns det endast kurser som räcker hela sommaren?
(deras sommarkurslistor läggs inte upp förrän i januari)


Japp det finns 4 veckor "short session" kurser i två perioder I och II, alltså de 4 första veckorna eller 4 sista. Men det är inte alla kurser som bjuds på 4 veckor.
Johns Hopkins och de flesta andra toppskolorna har annars bra sommarkurser också. Kan vara värt att shoppa runt lite.

Ingår boendekostnaden i studieavgiften eller betalar man den separat?

Det betalas separat och om man åker själv är det värt att bo i dorm för det sociala (Fast de är sunkiga och det innebär man äter i en amerikansk cafeteria till överpris.) Det är väldigt lite kostnader när man väl kommer dit. Metro är jätte billigt, kurslitteratur kan köpas begagnat på Harvard COOP ganska billigt etc.

Känner du till några stipendier som svenska Harvard-studenter kan ansöka om?

Hmm, jag letade runt lite och hittade inget. Det verkade som om det mesta var för kursprogram osv. Det täcks inte av CSN heller tyvärr.

1 kommentar:

Tove Björsell sa...

Hej,
Jag letar efter lite tips och exempel på frågor inför PIL provet. Skulle vara evigt tacksam för lite sådana om du någonsin skrev ner det och har det på datorn.

Kom du in på KI tillslut? Hoppas det!

Med vänliga hälsningar, Tove
mail: t.bjorsell@gmail.com (om du får lite tid över =) )