onsdag 16 juli 2008

Efter midtermen!

Det var inte lätt att ta en Harvard midterm! Jag fick plugga väldigt mycket och det blev tydligt att det handlade mycket mer om hur man tänkte än vad man hade lyckats memorera rakt av. Tyvärr har allt plugg för tentan gjort att jag inte har haft möjlighet att vara på sjukhuset idag eller igår men jag ska in imorgon. 
I staten Massachusetts har det skett en sjukvårdsreform som innebär bl a att alla patienter måste ha en "primärvårdgivare" eller husläkare. Nu har de krav på att man ska köpa sjukförsäkring och då måste man ha en husläkare. Innan har det varit så att alla sjukhus fick betala in en viss summa som skulle gå till "gratis vård" och de sjukhusen som erbjuder gratis vård får tillbaks en del av den summan. Nu blir det istället mer krav på sjukförsäkring och de som inte har råd kan få hjälp att skaffa sjukförsäkring. Detta är som jag har förstått det men det hela verkar väldigt invecklat och här kan man läsa mer.  
Cambridge Hospital (CAH) har då tjänat mycket pengar på att ge gratis vård, låter lite lustigt. Eftersom de erbjuder gratis vård men inte kan erbjuda strålbehandling på den anläggningen så kommer de istället till MAH för behandlingen. På torsdagar åker två av läkarna till CAH för att träffa nya potentiella patienter och göra konsultationer. Detta är något just läkarna jag skuggar gör utan att få lön för men det handlar om kanske några enstaka procent av patienterna.  
Det är annorlunda med det amerikanska sjukvårdssystemet då att behöva tänka på fler faktorer som man inte tänker på på samma sätt i länder med allmän sjukvård. Att även om man har försäkring kanske inte vissa preparat eller behandlingar täcks av den. Ibland kan patienter komma in några dagar senare och fråga om ett billigare eller generiskt preparat som deras sjukförsäkring kommer täcka.
Förra veckan träffade jag en patient som hade haft bröstcancer och hade redan haft en bröstbevarande operation och skulle nu följa upp detta med strålbehandling. Hennes arbetsgivare tänkte inte ge henne ledigt för de 2 veckorna hon skulle genomgå strålbehandlingen så hon bad om hjälp att planera runt detta. Sorgligt att se på nära håll vad det innebär att sakna skyddsnät.

Inga kommentarer: